سرطان پروستات
سرطان پروستات,سرطان پروستات علائم,سرطان پروستات چیست,سرطان پروستات بدخیم,سرطان پروستات در جوانان,سرطان پروستات در مردان,علائم سرطان پروستات,علائم سرطان پروستات چیست,علائم سرطان پروستات چیست,سرطان پروستات و علائم آن,علائم سرطان پروستات در مردان,علائم سرطان پروستات بدخیم,علائم سرطان پروستات پیشرفته,سرطان پروستات و علائم,علائم سرطان پروستات در زنان,سرطان پروستات چیست همشهری
در این مطلب از سایت جسارت
می خواهیم به سرطان پروستات و علل و علائم ان بپردازیم.امیدواریم این مطلب
مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.سرطان پروستات (به انگلیسی:
Prostate cancer) که با نام چنگار پروستات نیز شناخته میشود، پیشرفت سرطان
در پروستات است که غدهای در دستگاه تناسلی مردان است. بیشتر سرطانهای
پروستات آرام رشد میکنند، اما برخی نسبتاً سریع رشد میکنند. سلولهای
سرطانی ممکن است از پروستات گسترش و به دیگر بخشهای بدن برسند، به ویژه
استخوانها و گرههای لنفاوی. این بیماری ممکن است در آغاز نشانگانی را نشان
ندهد. در مراحل پیشرفته تر میتواند مشکلاتی را در ادرار کردن، خون در
ادرار یا درد در ناحیهٔ لگن و کمر هنگام ادرار به وجود آورد.یک بیماری دیگر
به نام هایپرپلازی خوشخیم پروستات نیز میتواند نشانگان مشابهی را پدید
آورد. یکی دیگر از علائمی که بعدها بروز پیدا میکنند شامل سطح پایین
گلبولهای قرمز است. اخیراً محققان مرکز تحقیقات سرطان انگلیس و بیمارستان
«آدن بروک» کمبریج، با مقایسه ۲۵۰ نمونه از تومورهای پروستات، موفق به
شناسایی پنج نوع متفاوت سرطان پروستات شدند. هر یک از این پنج نوع سرطان
پروستات دارای امضای ژنتیکی مجزا هستند و راه درمان متفاوتی دارند.
عوامل سرطان پروستات
عوامل بروز این بیماری؛ سن(سن بیشتر=خطر ابتلای بیشتر)، سابقهی خانوادگی(در خانوادهشان سابقه سرطان پروستات باشد و یا اینکه بیشتر خانمهای خانواده سرطان سینه داشته باشند.)، چاقی و اضافه وزن، مبتلایان به بیماریهایی مثل سوزاک و مصرف داروهای ضد التهاب.
علائم سرطان پروستات
از علائم وجود این بیماری(در مراحل اولیه ممکن است بدون نشانه باشد)؛ مشکل در ادرار کردن، کاهش شدت خارج شدن ادرار، خون در ادرار، خون در منی، درد(در کمر، لگن و یا ران)، احساس ناراحتی در ماهیچههای لگنی، اختلال نعوظ، انزال و ادرار همراه با درد و درد استخوان.خطر مرگ در این بیماری کم است. عوارض ابتلا به این سرطان و همچنین درمان آن میتواند شامل بیاختیاری ادرار، عود بیماری پس از درمان و یا اختلال نعوظ باشد.این بیماری از طریق رادیوتراپی، هورمموندرمانی، جراحی، منجمد کردن بافت پروستات، شیمیدرمانی و… قابل درمان است. (اما برخی افراد به دلیل عوارض جانبی این موراد، از درمان آن خودداری میکنند.)آقایان میتوانند با استفاده از رژیم غذایی سالم پر از میوه و سبزیجات، ورزش و حفظ وزن مناسب از بروز این بیماری در خود جلوگیری کنند.
نکاتی در مورد بیماری سرطان پروستات
مخلوط کلم بروکلی و گوجه فرنگی یک داروی قوی ضد سرطانی است بخصوص برای مقابله با سرطان پروستات بسیار موثر است.از خواص چای سفید کاهش قند خون و مشکلات قلبی و سکته قلبی، افزایش دهنده انرژی و کاهش دهنده استرس، از بین برنده سرطان معده ، سرطان روده بزرگ و سرطان پروستات هستند.مصرف زیاد فلفل سیاه برای بیماریهای دستگاه گوارش، مجاری ادرار، سل، بواسیر، سودا، کلیه، جگر و کسانی که کمخونی دارند مفید نمیباشد.کسانی که ورم پروستات دارند در خوردن فلفل افراط نکنند. بهتر است بدانید که کسانی که تصلب شرائین دارند و سکته مغزی کردهاند نباید فلفل زیاد استفاده نمایند.سیاه دانه ادرارآور است و برای مردان مبتلا به پروستات مفید است. همچنین عفونت های ادراری را درمان می کند.ناراحتیهای احشایی که درد آنها به کمر انتشار پیدا میکند می تواند منجر به کمر درد شوند. مانند؛ ناراحتی قسمتهایی از رودهها یا ناراحتی پروستات.خار مریم از ایجاد سنگ صفرا پیش گیری و بیماری را درمان می نماید.البته این گیاه، در مقابله با سرطان پروستات،سرطان رحم و سرطان سینه موثر و نافع است و رشد سلول های سرطانی را نیز کاهش می دهد.در واقع این گیاه اثربخشی داروهای مربوط به شیمی درمانی را نیز افزایش می دهد.بدنیست بدانید که مقاومت انسولین در بیمارانی که از دیابت نوع ۲ رنج می برند را کاهش می دهد.دم اسب برای معالجه ناراحتی پروستات، عفونت های مجرای ادراری، دفع سنگ کلیه و کیست به کار برده می شود و کاربرد فراوانی دارد.خودارضایی باعث مبتلا شدن زنان و مردان به سرطان پروستات می شود.
سرطان پروستات خوش خیم
بسیاری از مردان مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات دچار تکرر ادرار به خصوص در شب می شوند. این وضعیت ناکچوری یا تکرر ادرار شبانه نام دارد. موسسه ملی سلامت تکرر ادرار را نیاز به ادرار کردن ٨ بار یا بیشتر در طول روز تعریف می کند. گاهی اوقات این نیاز منجر به فوریت در ادرار کردن نیز می شود. غده ی پروستات بزرگ شده باعث افزایش فشار وارد بر پیشابراه و مثانه و در نتیجه عدم توانایی در نگه داشتن ادرار می شود.BPH یا بزرگی خوش خیم پروستات می تواند عمل ادرار کردن را دشوار کند. افزایش فشار داخل پیشابراه، جریان ادرار از مثانه را متوقف می کند. این امر می تواند عمل ادرار کردن را در هنگام شروع دشوار و جریان ادرار را به ویژه در پایان ادرار ضعیف یا متوقف کند و در نتیجه ادرار به صورت قطره قطره می شود.فشار ناشی از BPH که بر سیستم تولید مثل و مجاری ادرار اعمال می شود ، باعث ایجاد درد هنگام ادرار کردن و نعوظ می شود. برخی از مردان حس می کنند که نیاز به فشار بیشتری نیز دارند که همین امر می تواند عاملی برای ایجاد درد باشد. این درد می تواند ناشی از عفونت ها باشد که خود ، یکی از عوارض شایع بزرگی خوش خیم پروستات است.
سرطان پروستات باعث مرگ میشود
یک متخصص اورولوژی سرطان غده پروستات را دومین علت مرگ آقایان پس از سرطان ریه دانست و رژیم غذایی مناسب همراه با فعالیت فیزیکی را عامل کاهش ریسک ابتلا به این بیماری معرفی کرد. علی حمیدی مدنی، متخصص اورولوژی با تشریح وظیفه غده پروستات گفت: غده پروستات عضوی مردانه است که در تولید مثل نقش دارد تا جایی که اگر این غده و ترشحات مربوط به آن وجود نداشته باشد مردان بارور نخواهند شد. وی افزود: از زمان تولد یک پسر، غده پروستات در بدن وی وجود دارد ولی غیر فعال است تا اینکه همزمان با رشد وی و رسیدن به بلوغ، شروع به رشد میکند و بخشی از ترشحات مایع منی را که برای تغذیه اسپرم ها ضروری است تولید میکند. این متخصص اورولوژی رشد غده پروستات را مسأله مهم در تبدیل این غده به یکی از عوارض شایع بین مردان توصیف و تصریح کرد: با افزایش سن و تغییرات هورمونی، غده پروستات دچار دگرگونی در ساختمان و عملکرد میشود که میتواند فرد را به بیماری بزرگی خوشخیم یا بدخیم پروستات مبتلا کند. حمیدی مدنی درباره بیماری بدخیم غده پروستات گفت: بیماری بدخیم پروستات در تمام جوامع غربی و شرقی بیماری شایع است اما نوع رژیم غذایی و اسلوب زندگی در رویداد این بیماری نقشی کاملاً جدی ایفا می کند به گونه ای که در آمریکا یا در کشورهای حوزه اسکاندیناوی پس از سرطان پوست شایعترین بدخیمی در مردها محسوب میشود و پس از سرطان ریه دومین علت مرگ در آقایان است. وی درباره علت شیوع سرطان غده پروستات در جوامع مختلف خاطرنشان کرد: وقتی سن جمعیت متناسب با افزایش امید زندگی بالا میرود، یک رشته بیماریهای خاص سالمندان از جمله سرطانها در جامعه شیوع پیدا میکند که در بین مردان سرطان پروستات به شدت شایع شده است.
سرطان پروستات در جوانان
بزرگی پروستات در مردان جوان با مشکل ادراری شروع می شود و اگر درست تشخیص داده نشود و به موقع درمان نشود ممکن است بر اساس شدت و میزان التهاب دچار عوارض دیگر بیماری شوند. علایم بزرگی پروستات در مردان جوان ممکن است دیده نشود و بعد از ماه ها یا سالها پیشرفت بیماری علایم ظاهر شوند.برخی از علایم بزرگی پروستات در مردان جوان: ۱- کاهش جریان ادرار فرد نه تنها جریان ادرار ضعیف دارد بلکه حس می کند مثانه اش کاملا خالی نشده و حین ادرار درد دارد. تا زمانیکه پیشابراه زیر فشار پروستات است و مثانه کاملا تخلیه نشود دفع ادرار ناقص صورت می گیرد. ۲- تراوش ادرار به دلیل فشار پروستات بزرگ شده جریان ادرار از پیشابراه مختل می شود و مثانه خوب تخلیه نمیشود و حس پرشدگی دارد و از آنجا که مقدار زیادی از ادرار قادر به عبور از مثانه نیست، منجر به تکرر نشت ادرار به دلیل افزایش ضربان های ادراری می شود. ۳- تردید ادراری هر وقت که به دستشویی می روید برای مدت طولانی ترشحات ادراری دارید. این شرایط را تردید ادراری مى گویند که یکی دیگر از علایم رایج بزرگی پروستات در جوانان است.شب ادراری در مردان ۴- شب ادراری ۱ بار شب از خواب بیدار شدن و تخلیه ی ادرار طبیعی است ولی اگر ۴ بار یا بیشتر در شب اتفاق بیفتد قطعا به پروستات بزرگ شده در مرد جوان اشاره می کند. ۵- ادرار چکه چکه گاهی ممکن است بی اختیار چند قطره ادرار لباس زیر شما را خیس کند، یا گاهی به طور فوری نیاز به تخلیه ی ادرار به حدی شدید شود که قبل از رسیدن به دستشویی کمی ادرار ترشح شود. ۶- تکرر ادرار این وضعیت به خاطر فشار پروستات بزرگ شده بر پیشابراه و مانع بر سر راه تخلیه ی ادرار ایجاد می شود، مثانه پر و پرتر می شود و نیاز به تخلیه ی مکرر ادرار افزایش می یابد. ۷- بی اختیاری ادرار فرد قبل از اینکه به دستشویی برسد مقداری از ادرار خارج مى شود. ۸- تلاش براى ادرار به دلیل فشار پروستات بزرگ شده بر پیشابراه برای تخلیه ی ادرار باید تلاش کرد که می تواند دردناک باشد. ۹- درد هنگام ادرار بزرگ شدن پروستات باعث درد در هنگام ادرار می شود و علامت رایج این بیماری است. ۱۰- ادرار چرکی در پروستات بزرگ پیشرفته چرک در ادرار ظاهر می شود، اگر چرک در ادرار دیده شود یعنی فرد حتما پروستات بزرگ دارد و باید اقدامات پزشکی انجام شود.
درمان سرطان پروستات
۱) استفاده از یک ربات به عنوان دستیار جراحی در طی عمل جراحی به کمک ربات، ابزارها به یک روبات ماشینی متصل شده و از طریق چندین برش کوچک به شکم وارد می شوند. جراح بر روی کنسول نشسته و از طریق کنترل دستی ربات را برای حرکت دادن ابزار رهبری می کند. پروستاتکتومی (جراحی برداشتن پروستات) روباتیک می تواند با جابجایی دقیق تر ابزار نسبت به روش مهاجم سنتی، به جراح کمک کند. ۲) ایجاد شکاف در شکم در این عمل جراحی، غده پروستات از طریق ایجاد شکافی در شکم خارج می شود. با پزشک خود برای انتخاب روش جراحی مناسب برای وضعیت خاصتان مشورت کنید. جراحی پروستاتکتومی رادیکال با احتمال ابتلا به بی اختیاری ادراری و اختلال نعوظ همراه است. از پزشک خود بخواهید که درباره ی خطراتی که ممکن است با توجه به شرایطتان با آن ها مواجه شوید، نوع روش انتخابی، سن و وضعیت سلامت عمومی به شما توضیح بدهد. پرتو درمانی یکی از روش های دیگر درمان سرطان پروستات پرتودرمانی است. پرتودرمانی با استفاده از انرژی بالای سلول های سرطانی را از بین می برد. پرتو درمانی سرطان پروستات می تواند به دو روش زیر صورت بگیرد: ۱) اشعه ای که از خارج بدن شما می آید ( پرتو های خارجی) در این روش، شما روی یک میز دراز می کشید و یک دستگاه در اطراف بدن شما حرکت کرده و پرتوهای پر انرژی مانند اشعه ایکس یا پروتون ها را به غده پروستات شما می تاباند. معمولاً باید این روش پنج روز در هفته به مدت چند هفته باید انجام شود. ۲) اشعه ای که درون بدن شما قرار دارد (براکی تراپی) براکی تراپی شامل قرار دادن تعدادی از دانه های رادیواکتیو (که به اندازه ی دانه ی برنج هستند) در بافت پروستات است. دانه های رادیواکتیو در طی مدت زمان طولانی پرتوها را با دوز پایین می تابانند. پزشک با استفاده از سوزن هدایت شده توسط سونوگرافی، این دانه های رادیواکتیو را در پروستات شما قرار می دهد. این دانه ها پس از مدتی خود به خود خاموش شده و نیازی به برداشتن آن ها نیست.
خودارضایی و سرطان پروستات
تحقیقات جدید نشان میدهد مردانی که میزان فعالیت جنسی آنها در سنین ۲۰ و ۳۰ سالگی بالا است، خصوصا اگر میزان خودارضایی آنها هم زیاد باشد، خطر سرطان پروستات در آنها بیشتر است. در بخش دیگری از این تحقیقات مشخص شده که فعالیت جنسی زیاد در مردانی که در سنین چهل سالگی زندگی خود به سر میبرند تأثیر منفی کمی داشته و از طرفی فعالیت جنسی مختصر در مردانی که در سنین پنجاه سالگی هستند میتواند از بروز این بیماری (سرطان پروستات) پیشگیری کند. اکثر این تفاوتها به خودارضایی ارتباط پیدا میکند تا به دخول جنسی. محققان طی تحقیقاتی، فعالیت جنسی بیش از ۴۳۱ مرد را که سرطان پروستات داشتند قبل از ۶۰ سالگی مورد بررسی قرار دادند، در مقایسه با گروهی دیگر از مردان که تحت کنترل بوده و سرطان پروستات نداشتند.
نشانه های سرطان پروستات
تکرر – ادرار کردن در دفعاتی بسیار بیشتر از حد طبیعی
اضطرار – حس اینکه باید فوراً ادرار کنید
شبادراری – بیدار شدن مداوم طی شب برای ادرار کردن
تردید – دشواری شروع جریان ادرار